„МЕЂУ СВОЈИМА“, ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ ДИС – угледни час

Сваке године у нашем граду обележава се књижевна манифестација Дисово пролеће посвећена једном од највећих песника српске модерне књижевности, Владиславу Петковићу Дису. Ученици одељења VII/5 са својом наставницом Тањом Ђорђевић дошли су на идеју да Дисове дане обележе једним угледним часом.

Песма Владислава Петковића Диса „Међу својима“је једна од најлепших песама у српској књижевности, увек актуелна, а деци веома драга. Због чињенице да се дуже памти оно што се види и да је пренос знања бољи, а резултати учења трајнији, овај угледни час осмишљен је и направљен у PowerPoint-у и изводи се уз помоћ рачунара и видео бима.
Циљ часа био је упознавање ученика са животом и радом Владислава Петковића Диса, трагичним јунаком српске модерне књижевности који је стиховима прорекао своју будућност и својом специфичном личношћу и оригиналним књижевним стваралаштвом оставио неизбрисив траг у српској књижевности; уочавање комплексности Диса као личности, расветљавање околности у којима песма настаје и указивање на аутобиографске елементе у њој - трагична судбина лирског субјекта и догађаји из националне прошлости - Први светски рат. Циљ часа био је и мотивисање ученика да осете покретачку снагу љубави која савладава просторне и временске препреке, да осете нежност, бригу и љубав лирског субјекта према својој породици и несебичну пожртвованост мајке.
Час је успешно реализован и није било тешкоћа приликом његовог извођења; постигнута је корелација више наставних предмета, разноврсне активности утицале су на јачање мотивације ученика.
Остварени су сви предвиђени циљеви и задаци. Активност и заинтересованост ученика за овакав начин рада био је на веома високом нивоу. Највише им се допао нетипичан начин обраде песме, у облику презентације, активност и ангажовање свих ученика као и показана креативност у различитим сегментима (излагање, цртање, рецитовање, свирање...).
Иако је сама припрема и организација часа изискивала много труда и времена, сама реализација је била одлична на задовољство ученика и наставника.
Због свега наведеног, слични часови би требало чешће да се организују и да се планира обогаћивањенаставе оваквим облицима рада.
Часу су присуствовали Јуца Пантелић, професор историје и географије, Милка Јовановић, професор информатике, Јелена Грујанац, професор физичког васпитања, Биљана Лукић, библиотекар... и многи ученици наше школе.
Час је уврштен у Базу знања Креативне школе за 2013/2014.

Сазнали смо на часу
Владислав Петковић Дис, познати песник, родољуб, учитељ, царински службеник, особа по којој је Градска библиотека Чачка добила име, био је тема угледног часа коме сам присуствовала… Почетак часа био је посвећен биографији поменутог књижевника. Ђаци су на свој начин испричали један део Дисовог живота… Сазнала сам да је судбина Дисове породице била јако тешка и болна, а поготово судбина његове деце. Петковићева деца, нажалост, нису могла да осете шта је живот јер су још у детињству страдала. Ученици су анализирали ову аутобиографску песму онако како су је доживели. Допао ми се тај начин размишљања, вероватно бих је и ја слично анализирала. На овом часу поменут је и критичар Јован Скерлић коме се није допала Дисова поезија. Иначе Дис је писао искрено, доживљено, онако како се осећа, али након ове критике променио је стил писања. Драго ми је што сам присуствовала оваквом часу јер сам научила много корисних ствари које ће ми сигурно користити у даљем школовању. Овај час ме је инспирисао да прочитам Дисове две збирке песама „Утопљене душе“ и „ Чекајући цара“. Мислим да би требало снимити и сачувати у архиви овај угледни час, као што је предложила наша библиотекарка, јер се оваквом часу не присуствује сваки дан.
Ивана Славковић 6/3
Присустујући угледном часу о Владиславу Петковићу Дису, сазнали смо много корисних ствари о овом песнику. Највише ме потресла судбина пишчеве деце, која су нажалост, веома млада окончала живот. Један ученик је рецитовао песму „ Међу својима“ уз пратњу другог ученика на гитари, што је ту песму учинило још драматичнијом и тужнијом. Сазнала сам да је песма настала за време Првог светског рата, када је песник био далеко од своје породице и пријатеља. Дис је издао две збирке песама које показују бол, патњу, незадовољство које је носио током читавог живота. Свака песма, сваки стих написан је са тугом и болом са којим се борио сваки дан… Надам се да ћу имати прилику да присуствујем на још много овако занимљивих, али и поучних часова.
Ана Ракетић 6/3
На овом часу смо сазнали много о Дисовом животу, школовању, о његовим песмама, збиркама поезије, браку, и пословима којим се бавио. Његова прва песма била је „На прозору свећа гори“ која је била написана на немачком језику. Дис је био просечан ученик, али је имао велики песнички таленат. Својим двема збиркама поезије, заслужио је високо место у српској књижевности. Да би се сачувало сећање на Диса основана је библиотека која носи његово име и културна манифестација Дисово пролеће. Једна од његових најлепших песама је Међу својима, настала током Првог светског рата. Дис је за време рата, са осталим војницима, пребачен преко Албаније. Доспео је на острво Крф, а одатле је лађом отпловио у Француску. У то време је настала ова песма. Песма је испевана у шест строфа и говори о пишчевим осећањима док је био одвојен од породице. На крају часа могли смо да чујемо поруке везане за песму. Сви смо били пуни позитивних утисака и задовољни што смо нешто више сазнали о овом нашем великом песнику.
Мина Милошевић 6/3
У понедељак, 27. маја 2013. године присуствовали смо угледном часу који су одржали ђаци одељења 7/5 са наставницом српског језика Тањом Ђорђевић. Тема угледног часа био је Владислав Петковић-Дис и његова песма „Међу својима''. На часу смо сазнали какав је био Дисов живот и каква је била судбина његове деце...Уз описе из његовог живота, чули смо стихове из неких његових песама и детаљну анализу ове песме... Док је један ученик рецитовао песму, други је свирао лепу мелодију на гитари што је допринело бољем доживљају ове песме. Научили смо и да је песма настала док је песник био у туђини, одвојен од своје породице. На овом угледном часу лепо смо се забавили и научили много занимљивих ствари које ће нам користити касније. Надам се да ћемо присуствовати још неком сличном часу и научити разне ствари.
Наташа Милетић 6/3

vpd1

vpd3

 

vpd4

vpd2

 

vpd5

vpd6

vpd7

vpd8

vpd9

vpd10

vpd11

vpd12

vpd13