Велика планинска трка

Шеснаеста по реду Велика планинска трка одржана је у суботу, 17. септембра 2011. године у организацији Планинарског друштва „Каблар” из Чачка. Ово Планинарско друштво има за циљ да све заинтересоване, и младе и старе, укључи у спортске активности и промовише здрав живот. Ове године се одазвало око хиљаду и триста учесника свих узраста међу којима је било шеснаест ученика наше школе.

Учесници трке су имали прилику да по свом избору пут од двадесет два километра пређу шетањем, трчањем или на бициклу. Свечано отварање трке било је у 8:30 часова на Градском тргу у Чачку одакле су сви учесници (осим бициклиста) били превезени аутобусима до Овчар Бање. Испред Ресторана Дом, тачно у 10 часова, уследио je старт трке. Прво су бициклисти, а за њима и пешаци и маратонци кренули у узбудљиву авантуру.
Од Овчар Бање ишли су према Чачку. Кретали су се макадамом до Овчара, па кроз Паковраће где је пут био много бољи, пролазили кроз прелепи Лаз, Придворицу, Станковића брдо и Крљанско брдо, а онда бедемом поред Мораве. Уморни и исцрпљени, уживали су у завршетку трке која је окончана на теренима Спортског центра „Младост”, где су додељени пехари и дипломе свим успешним учесницима.
На циљу је изгладнеле учеснике дочекао и тек скуван, топао пасуљ који су припремили чланови Планинарског друштва.
Ученице наше школе Бојана Миликић и Милица Николић рекле су нам да су у почетку пешачиле амбициозно, певајући и уживајући у прелепим призорима, а потом се трка за њих претворила у потрагу за местима за одмарање. С мало воде коју су делиле, једва су стигле до циља. И поред тога, за њих је ово била авантура за памћење.
Организаторе и учеснике време је добро послужило. Сви учесници кажу да је дружење било незаборавно. Ко год до сада није учествовао у Великој планинској трци, нека се пријави следеће године у исто време и верујте ми- сигурно се неће покајати.

Софија Шиљковић, VII/1

Velika planinska trka 001

Velika planinska trka 002

Velika planinska trka 003