Обележили смо Европски дан језика 26. 9. 2011.

Стара латинска пословица ,,Колико језика говориш толико људи вредиш” свима нам је добро позната. Она јасно говори о важности познавања страних језика. Савет Европе је 2001. године прогласио 26. септембар за Европски дан језика. Учињено је то крајем године коју су Савет Европе и Европска унија прогласили Европском годином страних језика, са циљем да се људи широм Европе заинтересују и охрабре да уче стране језике, побољшају међусобну комуникацију и разумевање и истовремено, упознају се с богатом језичком и културном разноликошћу Европе.

 

Идеално би било када би сваки човек уз свој матерњи језик познавао барем још два страна језика. Један од њих би требало да буде енглески језик који је данас готово неопходно познавати, невезано за узраст, професију или друштвени статус. Занимљиво је да најраспрострањенији језик на свету није енглески неко мандарински кинески, којим говори више од милијарду људи. То и не треба да чуди кад се зна да га користе становници најмногољудније земље на свету - Кине. Енглеским језиком говори петсто осам милиона људи и на другом је месту, али је зато он службени језик у највише држава на свету. После њега долазе хинду, шпански, руски, арапски, бенгалски, португалски, малајски, француски и тако редом.
Европски дан језика обележили смо у нашој школи, јер сматрамо да је она погодно место за то. Енглески језик учимо од првог разреда, а од петог и немачки. Поред тога што учимо да се овим језицима добро служимо, учимо да поштујемо оне који говоре другим језицима или пак гаје љубав према њима учећи их изван школе. Ученици четвртог, петог и седмог разреда су заједно са својим предметним наставницима током протекле недеље прикупљали различите текстове, увежбавали изговор и истраживали могућности за исказивање истог садржаја на више језика. У Свечаној сали, уз песму, игру, рецитале и скечеве, придружили смо се стотинама оних који указују на важност учења страних језика. Овим поводом, чланови Новинарске секције спровели су малу анкету распитујући се међу својим вршњацима о значају познавања бар неког страног језика. Неки од испитаника су били нарочито инспирисани и дали нам шаљиве одговоре: ако не знаш неки страни језик, на журкама можеш само да певаш уз домаће хитове, мораш да одглумиш пред другарима да си се одушевио неком новом песмом страних извођача, не можеш никада да стекнеш пријатеља у иностранству нити да помогнеш странцу у нашој земљи, а ако се на екскурзији још и изгубиш, велике су шансе да те дуго не пронађу!
Поражавајуће је што истраживања показују да највећи број Европљана говори један језик, а само у Европи их има више од двеста. Учење језика данас није обавеза, већ потрeба. Колико језика ти говориш? Никад није касно да почнеш с учењем!

Ученицe VII/1
Кристина Симовић
Александра Бабовић
Марија Ивановић

001

020

021

035

037

041

042

049

051

078