ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ COVID-19 У ШКОЛСКОЈ СРЕДИНИ IZJZ

 

Шта је COVID-19?

COVID-19 је болест изазвана новим корона вирусом (SARS-CoV-2). Болест може бити асимптоматска (без клинички видљивих симптома и знакова) или могу да се јаве респираторни симптоми (повишенa температурa, кашaљ, недостатaк даха, отежано дисање). Код неких особа се може јавити нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, умор, повраћање и/или пролив. У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенцију, па и смрт.

Како се преноси вирус који узрокује COVID-19?

Вирус се шири обично током блиског директног контакта са инфицираном особом, капљицама које настају кашљањем, кијањем, говором и сл. Особа се може заразити новим корона вирусом (SARS-CoV-2) додиривањем површина или предмета свеже контаминираних секретима дисајних органа инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривањем уста, носа, очију.

Како се ширење вируса који узрокује COVID-19 може успорити или спречити?

У одсуству специфичне мере превенције као што је вакцинација, опште мере превенције су пресудне за спречавање ширења вируса. Опште мере превенције укључују:

-    редовно прање руку сапуном и водом или употребу средстава за суво прање/дезинфекцију руку на бази најмање 70% алкохола;

-     респираторну хигијену (у случају кијања и кашљања покривање уста и носа надлактицом или папирном марамицом коју одмах након употребе треба бацити у канту за отпатке и обавити хигијену руку прањем водом и сапуном или дезинфекционим средством на бази алкохола);

-       физичку дистанцу (одржавање удаљености од саговорника од најмање 1,5, а пожељно 2 метра).

Шта су адекватни санитарно-хигијенски услови у школама и зашто су важни?

То су адекватно водоснабдевање, санитација и хигијена (ВСХ) и под тим се подразумева приступ и доступност:

-          води за пиће у довољним количинама за све и увек када постоји потреба;

-         довољном броју чистих и функционалних тоалета одвојених по полу и снабдевених потрошним материјалом за све и увек када постоји потреба;

-         довољном броју функционалних уређаја за прање руку снабдевених водом и сапуном за све и увек када постоји потреба.

Адекватни санитарно-хигијенски услови у школама су неопходни за добро здравље, добро учење и одржавање школских активности ученика, наставног и ненаставног особља и превенцију и контролу COVID-19 и других заразних болести.

Основни принципи за спречавање ширења COVID-19 у школској средини

Ученици, наставно и ненаставно особље, родитељи и други посетиоци школе који имају било који од следећих симптома (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив) не треба да долазе у школу.

У школи је неопходно одржавање физичке дистанце за ученике, наставно и ненаставно особље, родитеље и друге посетиоце школе од најмање 1,5, а пожељно 2 метра.

Школе треба да обезбеде и спроводе услове за:

-          редовно прање руку водом и сапуном и/или дезинфекцију руку дезифицијенсима на бази 70% алкохола;

-          редовно чишћење школске средине (површине: простора, предмета и опреме);

-          редовну набавку основног потрошног материјала за спровођење хигијенскосанитарних поступака;

-          редовну проверу функционалности уређаја за снабдевање пијаћом водом, санитацијом и хигијеном и њихово редовно одржавање;

-          редовно проветравање свих просторија где бораве ученици, наставно и ненаставно особље;

-          редовно уклањање отпада на безбедан начин, уз коришћење опреме за личну заштиту.

Школе треба да омогуће едукацију ученика, наставног и ненаставног особља иü родитеља о мерама превенције ширења COVID-19.


 

ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ COVID-19 У ШКОЛСКОЈ СРЕДИНИ од Завода за јавно здравље можете погледати на линку.