Расли смо уз приче о Светом Сави

Угледна активност поводом Светосавске недеље у школи
у одељењу V3

UVODNA SLIKA MTSS

Ученици петог разреда, подељени у групе, представили су дела о Светом Сави која су читали и тумачили у млађим разредима. Постепено учећи о животу и делу Светог Саве, разговарали су све озбиљније и озбиљније о њему, а већ данaс могу самостално да закључују чиме је све задужио српски народ – расли су уз приче о Светом Сави.

Подстакнути истраживачким задацима које су добили претходне седмице од своје наставнице Маријане Трифуновић, потрудили су се да говоре о прочитаним делима народне и ауторске књижевности и представе их на себи својствен начин. Дела су тумачили кроз речи и поступке Светог Саве, истицали његову мудрост, бележили кључне речи и полемисали на тему Савине духовне задужбине.

Учио нас је да ценимо оно што имамо, а да поштујемо туђе, да се од монаха добија благослов, а да само родитељи подижу срећну децу на темељу правих вредности – уче их раду, реду, истини, поштењу, послушности, побожности, поштовању, умерености и бризи о здрављу (Свети Сава и отац и мати са малим дететом). Такође, учио нас је да је отац први и већи од сина, да треба да га поштујеш, цениш, слушаш и волиш за срећу и дуговечност (Свети Сава, отац и син), да срећу човек налази само у себи самом (Свети Сава и сељак без среће), да само богат ум и велико срце стварају велика дела (Златно јагње) и још много чему. Свети Сава нас подсећа да жудња за материјалним не доноси спокој већ велику незајажљивост, освешђује нас и враћа врлинама: искреној љубави, чистој вери, чврстој нади, братољубљу, родољубљу, хуманости, пожртвованости и марљивости; прича о Светом Сави траје вековима зато што нас учи непролазним вредностима – били су неки од закључака.

MTSSBr 1

MTSSBr 2

MTSSBr 3

MTSSBr 4

MTSSBr 5

MTSSBr 6

MTSSBr 7

MTSSBr 8

MTSSBr 9

MTSSBr 10

MTSSBr 11

MTSSBr 12

MTSSBr 13

MTSSBr 14

MTSSBr 15

MTSSBr 16