Продужени боравак

Продужени боравак као облик организованог рада са ученицима млађих разреда, у нашој школи постоји од 8. децембра 2008. године. Показао се корисним јер деца нису након наставе препуштена сама себи, у друштву су пријатеља, имају редован оброк, а простор у којем бораве је пријатан и прилагођен њиховом узрасту и потребама. Намењен је ученицима I и II разреда као посебан облик образовно-васпитног рада који подразумева самосталну израду домаћих задатака и разноврсне активности у оквиру слободног времена.
Продужени боравак у нашој школи одвија се у две смене, у периоду од 07.30-16.30 часовa. Прва смена од 07.30 – 13.30 часова, а друга од 11.00 – 16.30 часова. За реализацију овог програма у школи је посебно опремљен и адаптиран простор за ту намену.
Простор чине три целине које имају различите намене:
 две учионице које су просторно организоване тако да ће се у једном делу радити домаћи задаци у сарадњи са учитељем, док ће у другом делу учионице ученици проводити слободно време;
 свлачионица која је опремљена прикладним ормарићима за одлагање личних ствари ученика и школског прибора;
 трпезарија која је опремљена по савременим стандардима и у којој ће ученицима бити служен ручак који ће се састојати од главног (куваног) јела, салате и десерта (колач или воће).

Један од најбитнијих делова продуженог боравка је самостална израда домаћих задатака ученика. Овај рад подразумева израду домаћих задатака, усвајање новог градива, увежбавање усвојеног градива и пожељних модела понашања у друштву. Уколико ученици немају обавезан домаћи задатак, наставници у продуженом боравку припремају додатно вежбање у договору са учитељем из редовне наставе.
Слободне активности подразумевају: слушање музике, спортске активности у школском дворишту и фискултурној сали, корективне вежбе, шетња ближом околином, креативне игре откривања, сликања, цртања, графике и вајања, психолошке игре вежбања концентрације и опуштања.
Слободно време обухвата оне активности које ће предлагати ученици и ту је посебан акценат на њиховој социјализацији. У слободном времену ученици ће цртати, причати о томе шта воле а шта не воле, о другарству, школи, о својим жељама, страховима...Учиће да помажу једни другима, да слушају једни друге, да сузбију егоцентризам који се све чешће јавља код деце овог узраста...

 pboravakn11

pboravak2

pboravak4

pboravak5

produzeni1

produzeni2

produzeni3