Чачак, Србија
Понедељак - Петак 7:30-19:30

Звезда међу звездицама

У уторак, 25. 4. 2023, у Свечаној сали наше школе одржано је књижевно вече посвећено представљању књиге Звезда међу звездицама познате књижевнице за децу Гордане Тимотијевић.

Књига Звезда међу звездицама део је едиције Знамените Српкиње из пера књижевница за децу. Едицију чине књиге посвећене женама које су обележиле историју српског народа у најразличитијим областима и које су својим делима оставиле неизбрисив траг.

Наша гошћа, награђивана књижевница за децу, упознала је ученике са јунакињом своје књиге Вилхемином Мином Караџић, сликарком, песникињом и преводиоцем, ћерком Вука Стефановића Караџића. Говорила им је о Минином животу, одрастању у Бечу, салону њеног оца који је посећивала европска и српска умна елита 19. века. Мина је била очева миљеница, понос и десна рука. Помагала му је у раду, пратила га на путовањима, сређивала списе. Ишла је на часове клавира, сликала, знала неколико језика. Волели су је и поштовали научници, филозофи и песници.

Песму Певам дању, певам ноћу, коју је Бранко Радичевић записао Мини у споменар, отпевао је хор ученика наше школе. Бечки валцер извеле су ученице седмог разреда, а уживали смо у музици надарене пијанисткиње Вере Аћимовић. Одломке из књиге читале су Дуња Петровић и Дуња Кузмановић.

Ово књижевно вече једна је од активности у нашој школи поводом обележавања Светског дана књиге којом афирмишемо читање и писану реч, као и потребу да Дан књиге буде сваки дан. Дружењем са познатим књижевницима за децу указујемо на значај књиге, једне од најважнијих цивилизацијских тековина, којом се преносе знање и искуства, улепшава живот и која је ослонац у свим животним ситуацијама.

Мирјана Маринковић, проф.